Site icon Gelişimin Öncüsü Kişisel Blog

Stratejik Plan Hazırlarken Kullanılan Analizler

Bu yazımda Stratejik Plan Hazırlarken Kullanılan Analizler den bahsedeceğim. Daha önce Stratejik planlama nasıl yapılır yazımı okumadıysanız size ilk o yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Yazı Kazanımları

İyi okumalar.

Stratejik Plan Hazırlarken Kullanılan Analizler

Senaryo Analizi

Senaryo analizinde belirlenen bir konu üzerinde ilerisi için düşünülen risklere hazırlıklı olabilmek için iyi veya kötü senaryolar düşünülür bu senaryoların analizi yapılarak önlemler alınmaya başlanır. Böylelikle riskler azaltılış olacaktır. Daha detaylı yazı için Senaryo Analizi Nedir? yazımı okuyabilirsiniz.

Sorun Analizi

Stratejik planlamada amaç ve hedeflerin belirlenmesi için sorunların uygun şekilde tanımlanması ve analiz edilmesi önemlidir. Stratejik planlamada sorunların tespit edilerek çözümler üretip planın işleyişine ekleyerek güzel sonuçlar elde edilebilir. Sorunlar tespit edilir ve analizi yapılır. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi için Sorun Analizi Nedir yazımı okuyabilirsiniz

Risk Analizi ve Yönetimi

Riskler, uygulama sürecinde yapılan müdahalelerin sonuçları üzerinde ciddi etkileri olabilecek belirsiz ya da olumsuz olaylar veya sonuçları ifade eder. Riskler aynı zamanda kamu değeri oluşturma ve sunma fırsatının kaybedilmesi ile de ilgili olabilir. Stratejik yönetim bağlamında ise idarenin stratejik planda belirlenen amaç ve hedeflerine ulaşmasını engelleme ihtimali bulunan tüm olaylar/olgular risk olarak tanımlanabilir.

İş ve Süreç Analizi

İş süreci analizi (BPA), iş operasyon süreçlerini analiz etmeye yönelik bir yaklaşımdır. Mevcut sürecinizde neyin iyi çalıştığını, neyin iyileştirilmesi gerektiğini ve gerekli iyileştirmelerin en iyi nasıl yapılabileceğini belirlemek için bir sürecin her bir bölümünün ayrıntılı, çok adımlı bir incelemesidir. Farklı iş süreci analiz yöntemleri vardır, ancak tümü, optimize edilmiş sistemlerin daha iyi genel iş sonuçları ürettiği temel ilkesini uygular.

Eğitim İhtiyacı Analizi

Mevzuatta meydana gelen değişiklikler, teknolojik değişim, yeni ürün ve hizmetler, düşük performans sonuçları ve kariyer planlaması gibi hususlar kurumlarda eğitime ihtiyaç duyulmasının başlıca nedenleridir. Eğitim ihtiyacı analizi; kurumsal yetkinliklerin, işin gerektirdiği beceri ve yetkinliklere yönelik çalışanların ihtiyaç duydukları eğitimlerin ve bu eğitimler çerçevesinde yıllık eğitim planlarının oluşturulduğu sistematik bir süreçtir.

Sonuç

Stratejik Plan Hazırlarken Kullanılan Analizler yukarıda bahsedilmiştir. Bu analizler arttıra bilinir. Stratejik planlamada işinize yarayabilecek bu analiz yöntemleri tek başına da başka konularda kullanılmaya müsaittir.

Kaynakça

TÜRKİYE Cumhuriyeti Kalkınma Planı

Exit mobile version