1 Numara Yeni Mezunlar

Yeni Mezunlar 1

Yeni Mezunlar Hiçbir şey beklemeden çalışmaya çok çalışmaya başlamalısınız. Ekonomik zorluklar yaşadığımız bu dönemde yeni mezunsan vay haline…

Yeni Mezunlar

Patronlar, tecrübe arar; öğretmekle zaman harcamak istemez, çünkü ticarette zaman çok önemlidir. Tecrübesiz çalışanlara para vermek istemez; işlerine hiç yaramadığını düşünür. Ayrıca, zamanlarını da çaldığınızı düşünür. Peki, size kimse iş vermezse nasıl tecrübe kazanacaksınız? Feci bir kısır döngü içindesiniz demektir.

Tecrübe kazanana kadar nasıl iş bulacağımı soruyorsunuz. Yani, benim gibi yeni mezunlar sürekli iş aramakta; nasıl onları geçip de bir işe gireceğimizi düşünüyorsunuz. Evet, haklısınız, işiniz çok zor, ama önerebileceğim bir yöntem var. Size anlatıyorum, toplanın.

Aslında, çok basit; ama yapmak için çaba, emek, alın teri gerekiyor. Biraz da irade yok demeyelim; çelik gibi irade lazım.

Sizi bu durumdan kurtaracağım. Yapmanız gereken, üniversite hayatında, yarı zamanlı bile olsa, bir firmada çalışmaya başlamanız. Tek yöntem bu. Okurken çalıştığınızı gören firma sahipleri, çabanızı anlayacak; size bakış açısı değişecektir. Çalışmazsanız, diğer mezun adaylar gibi CV hazırlarsınız. Çalışırsanız, CV hazırlamaya ihtiyaç duymazsınız.

Yeni Mezunlar

Ya ne saçmalıyorsun! Dediğinizi duyar gibiyim, nasıl olacakmış çalışırsam CV hazırlamaya gerek yok diye düşünebilirsiniz. Nasıl bir öneri bu dediğinizi duyar gibiyim, aslında durun ve düşünün. Zaten bir şeyleri başarmışsınız, artık anlatacağınız bir şeyler var. Görüşmeye çağırılma ihtimalinizi arttırmanız gerekmektedir. Görünür olmalısınız, görüşmeye çağırılmak için bir neden olmalı elinizde; görüşmede kendinizi çok iyi ifade etmeniz ve işi almanız gerekmekte. En önemli tüyoyu verdikten sonra size bir firmayı yeni bir mezunun nasıl inceleyeceğini ve gözlemleyeceğini anlatacağım.

İlk gününüzde firmanın büyüklüğüne göre değişen oryantasyon süreci başlayacaktır. Oryantasyonda yapmanız gereken güzelce dinlemek, not almak hatta gördüğünüz bir şeyleri not almak. Fakat burada alacağınız not yarı mamul stokları çok fazla gibi olmamalıdır. Üretimi daha bilmeden, o yarı mamulün anlık mı yoksa bir sorun eseri mi beklediğini bilmeden bu maddeyi yazmanız size hiçbir şey kazandırmaz. Öncelikle incelemenizi önerdiğim şey, firmanın iç koşulları. Bunları çok rahat gözlemleyebilirsiniz: çalışma ortamı, ışık yoğunluğu, havalandırma gibi opsiyonlardan başlamanız, prosesleri ve diğer aşamaları incelerken diğer değişimleri gözlemlemeniz daha doğru olur.

İlk girdiğinizde sizi kişilerle tanıştırıp neler yaptıklarından bahsederler. Kişileri aklınızda tutmak yarar sağlayabilir, fakat çok da önemli değil; zamanla zaten tanışacaksınız. Asla unutmamanız gereken bir şey de içeride bir şeyler öğrenmeden bir şeyleri değiştirmeye kalkmanız. Siz daha yenisiniz, o firmada senelerini vermiş kişiler var; biraz sakin olmakta her zaman yarar var, gözlemleyin.

Oryantasyonunuz bittiğinde patronunuza yada amirinize oryantasyon sonucu kazanımlarınızı raporlayın. (Blogumda raporlama ile ilgili bir yazı yazıyorum. Yakında sizlerle paylaşacağım.)

Yanlış anlamayın, ama o rapor okunmayacak; okunsa bile daha önce böyle bir geri dönüş alınmadığı için ki hiçbir firmada bu geri dönüş beklenilmez. Bu raporu kendiniz için hazırladığınızı, amirinize verilebilecek düzeyde olması gerektiğini unutmadan kendinize saklayın. Aradan belli bir süre geçtikten sonra bu raporu kullanacağız. Bu rapor sayesinde sizin gelişiminizi, kendi yazdıklarınızı okuyarak sağlayacağız. Firmaya geldiğinizde ilk dikkat ettiğiniz ile, firmada belli bir süre çalıştıktan sonra baktığınız yerler arasında ki farkları görebilmek için.

Yöneticiniz bu hazırladığınız raporu ne zaman görecek peki diye soranlar var aranızda. En az 3 ay sonra, ilk hali ve revizyonları sizde olan bu evrakın son revize halini oryantasyon ve gözlem raporu olarak firmaya, yöneticinize sunmanız, kısa, net ve anlaşılır olan raporunuzun sizin ilerlemenizde ki ilk anahtar olacak. Yeni mezunlar söylediklerim bir kural değildir. Denilenleri özel sektörde hali hazırda çalışan bir mühendisten dinlemiş olmanız size yol gösterici olabilir unutmayın kendi yolunuzu kendiniz oluşturabilirsiniz. Okudunuz ama kaynak öğrenmek istiyorsanız hadi sanayiye diplomalı kaynakçıya daha çok ihtiyacı var bu ülkenin ellerimiz pislensin ve konfor alanımızı biz oluşturalım. Yeni mezunlar ve hala okuyanlar bunlar için hiç bir zaman geç değil beni örnek alırsanız ben hala öğreniyorum sizde yapabilirsiniz.

Yeni Mezunlar1

Öneri yazımı  okumak için buraya tıklaya bilirsiniz

berkecaliskan tarafından paylaşıldı.

Merhaba ben Mehmet Berke Çalışkan genç bir mühendisim, hayatın getirileri götürüleri ve absürtlüklerine değindiğim, düşüncelerimi ve deneyimlerimi aktardığım bir site yapmak istedim ve işte karşınızda. İyi Okumalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.