İş Analistinin 8 Görevi

İş Analistinin 8 Görevi

İş Analistinin 8 Görevi, o kadar çok sorulan o kadar çok karıştırılan bir konuya ilk tanım ile başlamak istedim. İlk cümlemde de belirteceğim gibi iş analisti bir profesyonel olmalıdır. Gelin maddeleri bu cümle bazında inceleyelim.

İş Analistinin 8 Görevi

İş analisti, bir organizasyon içinde iş süreçlerini anlamak, belirli hedeflere ulaşmak için gereksinimleri belirlemek ve iş sistemlerini geliştirmek veya optimize etmekle görevli bir profesyoneldir. İş analisti genellikle şu görevleri yerine getirir:

  1. İş Süreçleri Analizi: Mevcut iş süreçlerini anlamak için analiz yapar ve bu süreçleri belgeleyerek iyileştirme fırsatlarını belirler. Gözlemleme yetenekleri gelişmiş kişiler süreçleri incelerken nerelere bakması gerektiğini bilir bu analiz için tecrübe işlerin hızlanmasına olanak tanır.
  2. Gereksinim Analizi: Kullanıcılar, müşteriler ve diğer paydaşlarla etkileşime girerek, iş ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini belirler. Bu gereksinimler, yeni bir sistem geliştirme projesi veya mevcut sistemlerin iyileştirilmesi için temel oluşturur. Mevcut sistemin nasıl çalıştığını iyi anladıktan sonra eksiklerin fark edilmesi daha kolay olacaktır.
  3. İletişim: İş analistleri, farklı paydaşlar arasında etkili iletişim kurar. Müşterilerle, yazılım geliştiricilerle, proje yöneticileriyle ve diğer ilgili taraflarla işbirliği yapar. Her alanda olduğu gibi gözlemden sonra yardımcı kişiler ve işi yapan kişiler ile iletişim halinde olunmalıdır.
  4. Belgeleme: Analiz sonuçlarını, gereksinimleri ve iş süreçlerini yazılı olarak belgeleyerek, bu bilgileri paydaşlar arasında iletişim ve referans için sağlar.
  5. Modelleme: İş süreçlerini ve gereksinimleri görsel olarak ifade eden modeller oluşturur. Bu modeller, iş analistinin ve diğer paydaşların daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.
  6. Proje Yönetimi: Proje süreçlerinde ve projelerin planlanmasında rol alabilir. Proje takımlarıyla işbirliği yaparak proje hedeflerine ulaşmaya çalışır.
  7. Test ve Doğrulama: Geliştirilen sistemlerin veya yeni iş süreçlerinin gereksinimlere uygunluğunu test eder ve doğrular.
  8. Sürekli İyileştirme: Mevcut iş süreçlerini ve sistemleri düzenli olarak değerlendirir ve geliştirme fırsatlarını araştırır.

İş Analistinin 8 Görevi

İş analisti, genellikle bilgi teknolojileri, işletme yönetimi veya bir benzeri alanda eğitim almış bir profesyonel olabilir. İş analistleri, organizasyonlarda iş ve teknoloji arasındaki bağlantıyı kurarak, daha etkin ve verimli çalışan iş süreçleri ve sistemler oluşturulmasına katkıda bulunurlar. İş analistlerinin neleri yaptığını öğrendiysek bir endüstri mühendisi olarak meslektaşlarıma nasıl ilerlemeleri hakkında tüyolar verebilirim. İş Analistinin 8 Görevi ek 8 Öneri sizlerle

Öncelikle,

  1. Mezun olmadan iyi bir araştırma yaparak iş analisti olarak karşılaşacağınız zorluklar hakkında bilgi toplamak
  2. Mezun olmadan projeler geliştirip Türkiye şartlarındaki firmaların nasıl yönetildiği hakkında bilgi toplamak
  3. İş analisti olarak çalışan kişiler ile konuşma fırsatı yakalamak
  4. En önemli maddelerden birine geldik her hangi bir firmaya girip çalışma hayatının nasıl olduğunu öğrenmek mümkünse muhasebeden sevkiyata kadar her bölüme girebileceğiniz bir firmada para kazanmayı düşünmeden çalışmak bu firmada yapmanız gerekenleri başka bir yazımda sizler ile paylaşacağım
  5. Evet bana diyebilirsiniz ben şuan üretim planlıyorum veya lojistikte çalışıyorum ne alaka iş analistliği ile herhangi bir firmada çalışma ahlakını prosesin nelerin getirdiği nelere bakmanız gerektiğini öğrenmeden hiç bir sektörde iş analistliği yapamazsınız.
  6. Eğer yaparsanız ne olur biliyor musunuz?  Önerdiğiniz çözümler çalışma hayatından uzak kullana bilirliği düşük ve işi bilmediğiniz için değer görmeyen pozisyona düşer. Size sadece tavsiyem biraz burnunuz sürtülsün nasıl gözlem yapmanız gerektiğini öğrenin.
  7. Özel sektörde piştikten sonra konfor alanınızı terk etmeyi öğrenip iş analistliğine geçiş yapabilirsiniz. Seçtiğiniz firma kalacağınız zamanı belirleyecektir. İş analistliği yapacağınız sektöre biraz yakın bir üretim içeren bir firma seçebilmenizde sizin avantajınız olacaktır.
  8. Çalışmaya iş analisti olarak başlamanız en zor kısımlardan biri olabilir ekip yönetimi işleri koordine etme ve insan ilişkilerinizi yönetmey, öğrenmelisiniz.

İş hayatınızda başarılar diliyorum meslektaşlarım

Öneri yazımı  okumak için buraya tıklaya bilirsiniz.

berkecaliskan tarafından paylaşıldı.

Merhaba ben Mehmet Berke Çalışkan genç bir mühendisim, hayatın getirileri götürüleri ve absürtlüklerine değindiğim, düşüncelerimi ve deneyimlerimi aktardığım bir site yapmak istedim ve işte karşınızda. İyi Okumalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.