Yönetici Olmak ne var canım biraz tecrüben varsa olur ya falanca kişi nasıl yapmış bende yaparım. Yaparsın şüphemiz yok acaba sen yönetici olmakla idare eden olmayı karıştırıyor musun?
Yönetici Olmak
Dünya genelinde sayıları o kadar az ki bahsetmesi çok kolay olacak MUSTAFA KEMAL ATATÜRK bir Liderdir. Liderliği sayesinde çok iyi bir yönetime ve koordinasyona (Atamızın zaferlerini başarılarını bu kadar yalın ve basit anlatmak çok zor olsa da örnek vermem gerekmekte) ekibi ile birlikte ulaşmıştır. E biz yönetici olmak yazısını okumaya geldik nereden çıktı bu liderlik dediğinizi duyar gibiyim. Liderliği yöneticilikle karıştıranlar içindi bu girişim. İlham kaynağı olabiliyorsan sen lidersindir. Diğer özelliklerin çoğu yönetici ile ortaktır. Liderliği farklı kılan özelliklerde bulunmaktadır.
Yönetici olmak için herkesin çalışanlara yaklaşımı farklıdır. Hatta aynı kişinin farklı şirketlerde yönetici pozisyonunda çalışası bile farklılık gösterecektir. Firmanın kültürü firmada çalışanların potansiyeli bu durumun değişmesine neden olan en büyük etkendir.
Lider ile yönetici arasındaki farklar,
- Yönetici bugün için çalışır, lider geleceğe bakar
- Yönetici onay verir, lider şekillendirir.
- Yönetici operasyonlarla ilgilenir, lider topluma rehberlik eder.
- Yönetici olmak için hem yönetsel hem de liderlik niteliklerine sahip olmak gerekirken, lider olmak için liderlik niteliği yeterlidir.
- Lider, kurumsal vizyonunu çalışanın vizyonunu şekillendirerek geliştirir. Ve teşvik edici özelliğini her zaman kullanır.
- Yönetici sistemin düzgün çalışması için faaliyet planlarken, lider tüm grup için yönerge belirler.
- Yönetici yapı, lider insan üzerinde çalışır.
- Yönetici kısa, lider uzun vizyona sahiptir.
- Yönetici ve lider yenilikçi olması gerekirken, aynı zamanda lider yaratıcı da olmak zorundadır.
Herkes yönetici olamaz lider hele hiç olmaz hatta bir grup insana müdür dahi olamaz kendisini bilip tanımak yerine sadece imaj ve para uğruna bu göreve gelenlere lafım. Yönetici nasıl olunur hiç düşündünüz mü yapabileceğinizi nasıl olurda size verilen görevler sonrası tamam dediniz.
İnsan yönetmek koordine etmek ayrı bir durumdur. Her mühendis, Her tecrübeli kişi yönetici olamaz yapabileceğini düşündüğünüz kişiler bile olamaz sepetten yumurta seçer gibi seçemezsiniz. İşi doğru ve ahlaklı yapmanın herkes tarafından zorunlu kabul edildiğini kabul ederek yazıyorum bu satırları. Öncelikle insan psikolojisinden anlamalı yaklaşım üzerine eğitim almalıdır. Ceza, ödül, Bağırma aşağılama, mobbing, cam tavan, cinsiyet ayrımı gibi kavramların ne olduğunu öğrenmeli ne yaparsa yapsın bir yönetici bu tür insanı yönleri zedeleyen durumları kullanarak işin yapılmamasını sağlamamalı bu yöntemleri asla ve asla kullanmamalıdır. Eğer kullanmaya başvuruyorsa zaten önetici değildir. İşi iyi koordine edememesi kendi hatasıdır ve bu hatanın sonucunda günah keçisi dediğimiz bazı kişilere yüklenilmeye başlanır. Engel ve sorunlar seçilen kişilerden kaynaklı olduğu düşünülür. Bir yönetici kendisini eleştiremiyorsa toplumda çalışan bireyleri zaten yönetmemelidir.
Bu yazımdan sonra yönetici olmak ile ilgili herkes bana neden bu kadar sert çıktığımı sorabilir. Yapılan yanlışları sert söylenmeyince anlamıyoruz ne yazık ki. Yöneticilerde bu yöntemleri kullanarak yönetebiliyor size bile şuan yazımda örnek vermek istedim. Toplumumuz bu sertliğe alıştı. Ezilmek hor görülmek kabul edilir hale geldi yeni düzene baş kaldıran z kuşağı oldu klişeleşmiş iş hayatını kabul etmeyen farklı arayışlar içine giren z kuşağı bakalım ne kadar başarılı olabilecekler ve iyi yöneticiler çıkabilecek mi?
Yönetici olmak kolay gözükse de herkesin yapabileceği bir görev değildir. Yapılması için istekli ve mental uygunluğun olması gerekmektedir. Donanımlı bir yönetici bu saymış olduğum bir çok maddeyi kullanma ve uygulama metodu geliştirmiş hedeflerine ulaşmak için yöntem geliştirerek başarıya ulaşmıştır. Siz siz olun yönetirim ne olacak demeyin.
Kaynak Yönetici ve Lider Arasındaki Farklar
Öneri yazımı okumak için buraya tıklaya bilirsiniz.