Standartlaştırma, firmaların olmazsa olmazı aslında farkında olmadan yaptığımız ama farkına vararak yaparsak firmayı daha kontrol altına alabileceğimiz bir durum. Gelin birlikte bu durumu değerlendirelim.
Standartlaştırma
Beni üretim müdürü yaptıklarında ilk işim standart işi başlatmak olmuştur.
Çalışanların ve yöneticilerin ilk fark edeceği şeyler ve kullanacağı cümleler,
Firmaya düzen nizam geldi.
Firma ne güzelde derli toplu bu yeni yönetici işi biliyor.
Firmalarda hızlı reaksiyon alacağınız ve sonuçlarının olumlu olacağı en önemli iyileştirmelerden biri standartlaştırmadır. Aslında fiziksel olarak yapılan bir kaç değişiklik çalışanların ve yöneticilerin gözüne hoş gelir. Bu nedenler ile yenilikler yapılmaya başlanmış kabul edilir. Göz görmeden hiçbir şey olmaz. Konumuza dönmeden önce etrafı düzenlemenin endüstri mühendisi olmayla bir alakası yoktur. Herkes düzenleme işini yapabilir fakat bir endüstri mühendisi düzenlemeyi yaptığında diğer etkileşimler ve adımları da işin içine dahil edeceği belli metotlar kullanacağından daha verimli olacaktır. Standartlaştırma adımları;
Firmada,
- Alt yapı : İlk bakılması gereken standartlaştırma yeridir.
- Fabrikanın kendisi ofisler gibi iç ana bileşenler
- Elektrik, Kompresör, Jeneratör
- Ortam şartları
- Üretim ; Fabrika içerisinde kullanılan tüm ekipman ve proses adımları
- Makinelerin; bakımları, ayarları, kontrolleri, eğitimlerin verilmesi
- Çevrim zamanları; Proseslerin ne kadar sürede yapılmasının belirlenmesi
- Yerleşim; Düzen, temizlik makine yerleşimleri, üretim sahasında olan her bir ekipmanın, hammaddenin, yarı mamulün, bilmiş ürün ve firelerin yerlerinin belirlenmesi
- Renkler; kullanılan malzemelerin hammaddenin renklerin yardımı ile gruplanıp standartlaştırılması (kırmızı kasa = karantina kasasıdır gibi düşünmeden okumadan işleyişi otomatikleştirmek)
- Dış Ortam: Fabrika dışında gerçekleşen tüm olayların düzenlenemeye çalışılması
- Hammadde; Doğru zamanda gelmesi
- Diğer ekipman ve tüm dış işlerin düzenlenmesi
Yapılacak olan tüm standartlaştırmalar burada bahsedilenler gibi maddelere ayrılarak bir yol haritası oluşturularak yapılmasında fayda vardır. Standartlaştırılma uzun bir süreçtir. Ekipler kurularak basit görevlendirmeler ile oluşturulabilir. Gerekli metotlar kullanılarak uygulanmasıdır.
Neden Standartlaştırma Gerekli
Bir işin en iyi yöntemle yapılmasını istiyoruz. Maliyeti düşürmek, kaliteyi arttırmak, erişe bilirliği arttırmak hedeflerimiz arasında bir firmada katma değer yaratmayan durumları standartlar ile ortadan kaldırılırsa istenilen çıktılara daha kolay ve verimli bir şekilde ulaşılmış olacaktır. Tam zamanında üretim tam zamanında sevkiyat için gereken zeminin ilk aşaması standartlaştırmadır.
STANDARTLAŞTIRMAK SÜREKLİ İYİLEŞTİRMENİN TEMELİDİR
Öneri yazımı okumak için buraya tıklaya bilirsiniz.