Kidlin Yasası Örnek Problem ve Çözümü 1

Kidlin Yasası Örnek Problem ve Çözümü

Kidlin Yasası Örnek Problem ve Çözümü, Cem adında yeni mezun bir mühendisten bir mesaj aldım. Sizler ile birlikte Cem’e yardım etmemiz gerektiğini düşündüm ve bu yazıyı hazırladım. Cemin aklında tuttuğu büyük bir problemi var? Ne yapacağını bilmeyen genç bir mühendis. Sizlere burada yazarak bu sorunu çözmek için neler yapabileceğimizi anlatmayı düşündüm. Cem için bir problem çözme taktiği buldum ve cemin problemini Cem’e çözdürmek için kullanmayı uygun gördüm. Gelin birlikte neler yaptığımıza bakalım. Eğer okumadan geldiyseniz Kidlin Yasası Nedir? yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Kidlin Yasası Örnek Problem ve Çözümü

Cemden gelen mesajı sizlere iletmekle başlayalım.

“Merhaba ben Cem,
Üniversiteden endüstri mühendisliği bölümünden yeni mezun olmuş bir mühendisim. İş arayışım beni çok yordu, gelecek için kaygılanmaktayım ve buna bir çözüm bulamıyorum. Tanıdıklarıma ve üniversite hocalarıma iş aradığımı defalarca söyledim ve hiç birinden bir ses yok. Ben ne yapacağımı bilmiyorum. Bana yardım edebilir misiniz?”

*** Bu okuduğum mesajda Cem bir çıkmazın içinde ve ne yaptıysa olmadığını düşünmekte peki ya benden yardım isteyen bir yeni mühendise benim katkım nasıl olacak? düşünmeye başladım. Cem gibi mezun olan bir sürü işsiz varken rakiplerinden Cem’i nasıl ayırt edilir bir hale getirebilirdim. Cem’e balık tutmayı öğretmem gerektiğini düşünerek araştırmaya başladım. Araştırmalarım sonucu Cem’ e probleminin kendisi çözmesi için Kidlin Yasasını önereceğim bakalım Cem nasıl çözüm üretecek!

Kidlin Yasası Örnek Problem ve Çözümü

Cem Problemi büyükçe bir kağıda yazmış. Tam tanımlamak işe nereden başlayacağını göstermesine neden olmuş amacımıza ulaştık galiba çalışmasını paylaştığında kafasında bir çok şeyin şekillendiği aslında yardım etmesem bile ne yapacağını iyi bildiği görünüyordu.

Kidlin Yasası Örnek Problem ve Çözümü

Problem

İşe girmek için ne yapmalıyım?
(Açıklayıcı tek sorun üzerinde durulmuş ve doğru bir kullanım kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.)

Parçala

Özgeçmişim düzgün mü?  –  Hangi tarz işlerde çalışmalıyım?  – İstediğim iş için yeteneklerim tam mı? – Beni seçmeleri için neden sunabilir miyim?
(Parçalama başarılı bakalım beyin fırtınasında neler yapmış )

Beyin Fırtınası 

Özgeçmişim Düzgün mü? Hangi tarz işlerde çalışmalıyım? İstediğim iş için yeteneklerim tam mı? Beni seçmeleri için neden sunabilir miyim?
Hakkımda kısmını düzeltmeliyim daha açıklayıcı yazmam gerek *Planlama yapamam İlgili iş ilanı veren siteleri inceleyeceğim Pratik bir insanım (Bunu nasıl kanıtlarım bulmalıyım)
Resmi kaldırmalıyım Bana satış veya saha görevi olmalı Eksikliklerimin neler olduğunu çıkardıktan sonra kurs alabilirim *Zekiyim ben
İletişim bilgilerimi güncellemeliyim, Mail adresi yeterli diye düşünüyorum Belirli mesai saatleri olmamalı Sektör yetkinliği için bu işte çalışan kişiler ile konuşabilirim Verilen işi yerine getiririm
Özgeçmiş örneklerine bakmalıyım *Sabahları uyanamıyorum Tecrübem yok ama çok kitap okudum
Sektöre özgü hazırlanan bir özgeçmiş olmalı birden fazla özgeçmiş hazırlayacağım Oda ve kuruluşlar ile görüşüp görüş alabilirim

(Açıklayıcı bir tablo olmuş fakat bazı maddelerde eleştirel yaklaşmadan tahtaya yazılmalı, fikir olarak olmalı kendini eleştirel olmamalı o zaman swot analizine döner! Kapsamlı düşüneceğiz, beynimizin kıvrımlarını zorlayacağız, basitten karmaşığa olmalı. Akla ilk gelenler ve akla gelmeyenlerin düşünülmeye başlanması ile ilerlemeli, tablo biraz 10 dakikada hazırlanmış gibi Kidlin Yasası Örnek Problem ve Çözümü yazım da tam olarak olması gerekenleri yazmaktayım. Katı bir kural yoktur bu metot için yeter ki yararlı olsun.)

Seçim

İlk araştırma yapacağım hangi tarz işlerde çalışmalıyım sorusunun asıl cevabı olan Satış Pazarlama üzerine çalışacağım. Sonrasında  ‘İlgili iş ilanı veren siteleri inceleyeceğim’ maddesini yapacağım. Bu iki maddeden edindiğim bilgiler doğrultusunda Özgeçmişimi ve beni seçmeleri için gerekli olan yeteneklerimden devam edeceğim çok zaman almayan ve yetenek olarak ekleyebileceğim somu şeyler koymam lazım.

*** Cemden gelen bu doküman beni çok mutlu etmişti. Artık zamanının geldiğini yardım etmenin ikinci aşamasına geçmiştik. Cem için seçtiği yolun Doğrulu hakkında yardım edecektim. Öneri mi hazırlayıp Cem’e gönderdim

İlk olarak seçtiğin çalışma alanı için gözlem yapabileceğin bu işi iyi yapan birini bulmak sonrasında onun yanında biraz zaman geçirip gerçekten isteyip istemediğini öğrenmen gerektiği hakkında yorum yaparak yardımda bulundum. Diğer aşamaların doğruluğunu Cem’e ilettiğimde doğru yolda olduğu için mutluluk duyacağını düşündüm.

Cem bu mesajıma olumlu tepki vererek araştırmaya başladı. Ve Kidlin yasası sayesinde genç bir mühendisin nereden başlaması gerektiği, neler yaparak başarıya erişebileceğini kendi özetleyerek bulabileceğini görmüş oldu.

Bu örnekte en önemli şey problemlerimizi bir kenara yazmanın ne kadar önemli olduğunu sizlere anlatmak istedim. Cem şuan iyi bir firmada işe başladı. Fakat Bu başarıya elde edebilmesi için 5 ay çalışması gerekti ücret beklentisi olmadan gerçekleri görerek davrandı.

Sizlerin bu tip yöntemler ile hayatınızı kolaylaştırmanız. Problemlere çözümler üretmeniz bizim gibi aktif çalışan mühendislerin görmekten mutluluk duyduğu durumlardır.

CEM aslında kendi sorununu kendi buldu ben sadece yapabilmesi için cesaret verdim. Güzel günleri hep birlikte görmek niyeti ile.

Öneri yazımı  okumak için buraya tıklaya bilirsiniz.

berkecaliskan tarafından paylaşıldı.

Merhaba ben Mehmet Berke Çalışkan genç bir mühendisim, hayatın getirileri götürüleri ve absürtlüklerine değindiğim, düşüncelerimi ve deneyimlerimi aktardığım bir site yapmak istedim ve işte karşınızda. İyi Okumalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.