Python 1991 yılında Guido Van Rossum tarafından geliştirilen bir high-level programlama dilidir. Gerek kod yazarken tanıdığı özgürlük gerekse kolay syntax’i (sözdizimi) sayesinde, günümüzde en popüler programlama dilleri arasında yer alan Python gün geçtikçe daha da popülerleşmekte.
Python Nedir?
“Python nedir?” sorusuna kısa bir cevap verecek olursak; neredeyse her amaç için kullanılabilen Python, obje yönelimli, yorumlanabilir ve dinamik bir programlama dilidir.
Python Nerelerde Kullanılır?
Python, mühendislikten-finansa kadar birçok alanda kullanılmaktadır. 2000’li yıllardan itibaren bilimsel veya mühendislikle ilgili hesaplamalı çalışmalarda da çokça kullanılmaya başlamıştır. Bunda hem donanımsal hem de yazılımsal gelişmelerin etkisi olmuştur.
Python ile gerek syntax yapısı olarak gerek kütüphaneleri sayesinde oldukça farklı alanlarda geliştirme yapılabilir. Başlıca iş alanları şunlardır:
Veri Analizi
Gömülü Sistem Programlama
Web Geliştirmede
Mobil Uygulama Geliştirmede
Oyun Geliştirme
Sonuç olarak, Python okunabilirliği ve daha kolay kodlanması sebebiyle en popüler programlama dilleri arasındaki yerini güçlü bir şekilde korumakta ve bir süre daha koruyacak gibi duruyor. Statista’nın paylaştığı verilere göre Python 2019 yılında en popüler diller arasında ilk sıradaydı. Siz de diğer dillere göre önce Python’ı mı tercih edersiniz?
Python Nasıl Kurulur?
Öncelikle bilgisayarınıza Python’u yüklemeniz gerekmektedir. https://www.python.org/downloads/ bu linke tıklayarak uygun sürümü indiriyoruz. Sonrasında Phthonu not defterinde bile derleyebiliriz CMD’de derleyebiliriz fakat biraz daha düzenli çalışmak adına benim size önerim ANACONDA bu derleyici sayesinde işlerimiz biraz daha kolay ben ANACONDA içinde Spyder kullanıyorum. Sizler daha farklı derleyiciler kullanmakta özgürsünüz.
Python’un Dezavantajları
- Just In Time (JiT) optimizasyonunu yapan bir araca sahip olmadığından dolayı Java, C ve C++ gibi dillere göre biraz daha yavaş kalır
- Low Level sistemler (makine dili) için pek uygun değildir.
- Başka bir programlama dilinden Python’a geçince syntax‘i çözmek biraz zaman alır.
Python’nun Günlük Kullanımında
Python sadece programcılar ve veri bilimcileri için değildir. Python’u öğrenmek, gazeteciler, küçük işletme sahipleri veya sosyal medya pazarlamacıları gibi daha az veri ağırlıklı mesleklerde çalışanlar için yeni olanaklar sağlayabilir. Python ayrıca programcı olmayanların hayatlarındaki belirli görevleri basitleştirmelerini sağlayabilir. Python ile otomatikleştirebileceğiniz görevlerden sadece birkaçı:
- Borsa veya kripto fiyatlarını takip edin
- Yağmur yağdığında şemsiye taşımanız için kendinize bir metin hatırlatıcısı gönderin
- Bakkal alışveriş listenizi güncelleyin
- Büyük dosya gruplarını yeniden adlandırma
- Metin dosyalarını elektronik tablolara dönüştürme
- Aile üyelerine rastgele ev işleri atayın
- Çevrimiçi formları otomatik olarak doldurun
Python Neden Bu Kadar Popüler?
Python birkaç nedenden dolayı popülerdir. İşte onu kodlayıcılar için bu kadar çok yönlü ve kullanımı kolay kılan şeylere daha derin bir bakış.
- Doğal dili taklit eden basit bir sözdizimine sahiptir , bu nedenle okunması ve anlaşılması daha kolaydır. Bu, projeler oluşturmayı ve bunları geliştirmeyi daha hızlı hale getirir.
- Çok yönlü . Python, web geliştirmeden makine öğrenimine kadar birçok farklı görev için kullanılabilir.
- Yeni başlayanlar için uygundur ve giriş seviyesi kodlayıcılar için popüler olmasını sağlar.
- Açık kaynaktır , yani ticari amaçlarla bile kullanmak ve dağıtmak ücretsizdir.
- Python’un modüller ve kitaplıklar arşivi ( üçüncü taraf kullanıcıların Python’un yeteneklerini genişletmek için oluşturdukları kod demetleri) çok geniş ve büyüyor.
- Python, Python’un modül ve kitaplık havuzuna katkıda bulunan ve diğer programcılar için yararlı bir kaynak görevi gören geniş ve aktif bir topluluğa sahiptir. Geniş destek topluluğu, kodlayıcılar bir engel ile karşılaşırsa, bir çözüm bulmanın nispeten kolay olduğu anlamına gelir; birileri daha önce aynı problemle karşılaşmış olmalı.
Pyhton’u Kimler Kullanıyor?
Yüzlerce programlama dilinden Python, çok sayıda şirket ve kuruluş arasında popüler bir seçim olmaya devam ediyor. Python kullanan bazı tanıdık isimler arasında Google, Meta, Venmo, Spotify, Netflix ve Dropbox bulunur.
Pyhton’u Öğrenmek Ne Kadar Sürer?
Python’un temellerini öğrenmek, ne öğrenmek istediğinize ve ne sıklıkla öğrendiğinize bağlı olarak birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir. Ancak Python’un çok fazla kullanımı ve bu kullanımları destekleyecek araçları olduğundan, farklı uygulamalarını öğrenmek için yıllarınızı harcayabilirsiniz.
Hangi görevleri başarmak istediğinizi ve Python’u profesyonel bir kapasitede kullanmak isteyip istemediğinizi bilmek, Python yolculuğunuzun ne kadar süreceğini belirleyebilir.
Sonuç
Python’u öğrenmek diğer dillere göre biraz daha basittir. Avantajlı bir dil olan pyhton’u geliştireceğiniz projelerde kullanmanızda yarar sağlayacaktır.
Öneri yazımı okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.