Tohumdan Başlar Her Şey

Tohumdan Başlar Her Şey, günler aylar yıllar bekler toprağı tohum, ekileceği zamanı, belki birileri tarafından belki de kendi kendine düşer toprağa ne yapacağını bile bilmiş midir önceden kim öğretmiştir. Tohum nerden bilecek büyüyünce ne olacağını büyümenin ne olduğunu. Gelin birlikte tohumu birde bu bakış açısıyla inceleyelim.

Tohumdan Başlar Her Şey Tohum nedir?

Tohum koruyucu bir dış kaplama içine alınmış bir embriyonik bitki ‘dir.

Tohumdan Başlar Her Şey…

Tohumun serüveni başlar toprakla ilk buluşmasında, öncesinde rüzgar savurmuş, güneş kavrulmuştur, zamanında yaşanmışlığı vardır beklemiştir. Toprağa erişeceği zamanı tahmin bile edemezken beklemiştir. Toprak ile karşılaşır tohum toprağın üzerindedir. Belirsizlik hala devam etmektedir. Toprak tohumu kabul edip derinliklerine alacak mı ? Tohumun kabuğu çatlatacak kadar yağmur yağacak mı ?  Tohum ümitsizliğini kaybetmeden toprağa düşme sevinciyle devam eder serüvenine rüzgarlara fırtınalara soğuğa rastlar ufak bedeni bir kasırga eşliğin de takılır bir toprak tepesine ardından düşer bir çatlağın kıyısından artık karanlıktadır. Tohum toprağın soğuğu, karanlığı ve nemi ile tanışır kendini güvende emin ellerde hisseder. Başlar kabuğunu çatlamaya uygun sıcaklık uygun nem ve diğer uygun koşullar evinde hissettirir tohuma kabuğunu çatlatması için enerjisini harcar. Tohum ilk ufak bir kök salar en basiti de budur yer çekimine doğru iş yapmak tohumu güçlendirir fark eder ki daha çok su içebileceğini daha çok mineral toplayabileceğini anlar. Köklerini kılcallara böler yüzey alanını arttırır aynı zamanda toprağı sarmaya sahiplenmeye devam eder. Uzanmaya çalışır her kılcal kökü çok hassastır. Kırılgan naif yapısını zamanla kökleşmeye adayacaktır. Suyu azaldıkça diplere erişmek için uzanır da uzanır. Taşa denk gelmesi solucanla karşılaşması etkilemez yaşama sevincini.

Tohumdan Başlar Her Şey

Topraktan alabileceklerini alırken tohum güneşe hasret kaldığını fark eder. Bir hışım hareketlenir güneşe erişme arzusu ile yeşermeye başlar toprağı delerek ulaşır. İki görevi vardır hem köklerini kuvvetlendirmek hem de boyunu uzatmak çırpınır da durur susuz kalır boynunu büker kaskatı toprağın arasında kalır üzerine basılır. böcekler onunla oyun oynar. Güneşe en ihtiyaç duyduğu zamanında başka bitki güneşini keser. Tohum zamanla dönüşmüştür değişmiştir güzelliğini çevresinde ki tüm canlılar görür. Büyümeye devam eder tekrar toprağa karışana kadar bilinmezlik hiç bir zaman azalmadan bitmeden soluksuz kalana kadar.

Sonuç

İnsan hayatı da bir tohum değil midir? Evrelerimizin olduğu değişimin her an olduğu sürekli büyüyüp gelişmeye çalıştığımız olgunlaştığımız bir zaman…

“Topraktan geldik, toprağa gideceğiz. Mühim olan çamurlaşmamak.”    Hz.Mevlana

Öneri yazımı buradan okuyabilirsiniz

Kaynak

berkecaliskan tarafından paylaşıldı.

Merhaba ben Mehmet Berke Çalışkan genç bir mühendisim, hayatın getirileri götürüleri ve absürtlüklerine değindiğim, düşüncelerimi ve deneyimlerimi aktardığım bir site yapmak istedim ve işte karşınızda. İyi Okumalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.