Yazılım Geliştirmede Yapılan 3 Hata

Yazılım Geliştirmede Yapılan 3 Hata, başlığımız dikkat çekici olsun ki okumayı sevmeyen bir toplumun dikkatini çekebilelim. Sizlere yazılım geliştirilirken yapılan hatalardan bahsetmeye geldim. Endüstri Mühendisi olarak olaya Firma ve yazılımcı gözüyle değil de analist bakış açısıyla inceleyeceğim.

Yazılım Geliştirme Nedir?

Sanal ortamda sorunların ve rutin işlerin takibini basit bir şekilde kayıt altına alarak yorumlayıp geliştirmeye öncülük etmektir. Projenin yapısına göre seçilen kodlama dilleri sayesinde soyut kavramları görselleştirerek oluşturulmasıdır.

Yazılım Geliştirmede Yapılan 3 Hata

Müşterinin İsteğinin Anlaşılmaması ve Sınırlar

Müşteri, kedisi için ihtiyaç olarak görmeye başladığı, geliştirme sistemleri için araştırmaya başlar. İlk yapılan, tanıdık insanlara sormak ve internet araştırması yapmaktır. Edinilen bilgiler doğrultusunda, istenilen yazılım için proje büyüklüğünü, bilgileri anlatabilmek için doküman hazırlanır. Hazırlanan bu dokümana göre fiyat teklifi toplanır. Toplanan bu teklifler sadece yazılımı kapsamaktadır. Donanım ve işleyiş gereksinimleri akıllara bile gelmez. Gelen tekliflere göre fiyatı en ucuz olan seçilecektir. Yazılım çalışması güncel bir dille mi yazılıyor ?  Size özel mi? Paket program mı? bu sorular bile sorulmaz ödeme odaklı gidilir. Kıyaslamalarda bu yüzden yanlış olur. Şahin ile Audi kıyaslanır.

Firmalar ile bir fiil görüşmeler devam ederken farkındalık artar. Bir firma ile anlaşılır. Müşteri isteklerini sıralarken yazılımın neleri yapıp neleri yapamayacağını bilmemesiyle başlar serüven. Müşteri sorunlarının tümünü yazılımın çözeceğini zanneder. Etik durumların bile yazılım ile çözüleceğini zanneder. En çok duyduğum cümlelerden biride operatör ya yanlış veriyi girerse? Evet kayıt yanlış olur. Yazılım bu girilen veriyi düzeltemez kişiye doğru iş yapmasına yönlendirir fakat iş ahlakı veya dürüstlük katamaz. Yazılım bir araçtır. Kullanıcıların işi daha az hata ile yapmaları ve kolay takip edebilmeleri için bir araçtır.

Yazılımcılar İşin Neresinde

Müşteriden edinilen 3 sayfalık yazıyı okur. Dokümana göre 10 dakikada fiyat teklifi hazırlar ama hemen göndermez. Yapılacaklar kafasında bellidir. Yazılımcıların atladığı önemli nokta müşteri 3 sayfalık dokumanı ne kadar doğru oluşudur. Yazılımcı doküman yanlış ise o dokumana bakarak karar vermiş olur. Projenin devamında gelecek olan değişimlere defans uygular kabul etmez müşteriyi yıldırır İsteklerin bir kısmını karşılasa da düşünülmeyen çok fazla şey olduğunu her iki tarafta anlamaya başlar. Yazılımcıların atladığı bir durum bu kadar emeğin boşa giderek adlarının lekelenmesine sebep olabilir hiç kimse doküman yanlış diye müşteriyi eleştirmez. Yazılımcı yazılımı yapamadı olur. Yazılımcının dayanağı dokumandır. Dokumanda yazmıyordu deme hakkını kendinde bir koz olarak görür ama sonuna kadar yanlıştır. Yazılımcılar meslekleri gereği kod yazmayı ve yapacakları projenin işleyişini biraz bilmek zorundadırlar. Yapılan en büyük hatalardan biri bilmedikleri konu hakkında yazılıma kendi yorumlarını katmalarıdır. Müşteriden şu sözleri duyarlar ben bunu istemedim ki yaptığınız ile üretim uyuşmamakta dokümanı düzgün inceleyebildiniz mi?

Büyük bir sarmal yapının içinde kalan iki tarafta çıkar yolu bulamayıp ön ödemenin yakılıp proje askıya alınabilir. Ölü proje diyerek tabir ettiğimiz durumda tam budur. Kağıt üzerinde geliştirilmesi gereken kısımların yaparak geliştirilmeye kalkılması her iki tarafı da yıpratmış olur.

Yazılım Geliştirmede Yapılan 3 Hata

Hayata Geçirme Sorunları

Müşteri ile yazılımcılar arasında gerçekleşen onca zahmetten ve emekten sonra yapılan yazılım devreye alınma zamanı gelmiştir. Yapılan yazılımın gerçek hayatla uyuşması gerekmektedir. Kullanıcılar düşünülerek geliştirilmeli kullanıcı dostu dediğimiz tabir aklımızdan hiç çıkmamalıdır. Deneyim ve gözlemlerim sonucu yeniliğe konfor alanımızın değişmesine o kadar karşıyız ki gelecek olan yenilik sanki eski işini kolaylaştıracak ama gözede batmayacak yapıda olmalıdır. Sahadan toplanan az bilgi az zaman yazılımı daha önce hiç duymayan operatörleri çok korkutur. Yazılımı sahada değil de ofiste geliştirildi çünkü yazılımcı kuruluma geldiğinde üretimi görünce hemen sorunları anlar ve yüzünde ki dehşet herkesi korkutmaya yeter çünkü düşündüğü ile olanın çok farklı olduğunu iş tamamlandığında anlar

Sonuç

Yukarıda 3 başlıkta toplamış olduğum maddeler işin aslında koordinasyon eksikliğinden yönetimin tam anlamıyla yapılamamasından olduğunu bize göstermektedir. Müşteri istediğini düzgün aktarmalı yazılım ekibi yazılıma başlamadan önce müşteri ile aynı dili konuşuyor mu bunu kontrol etmesi gerekmektedir. İşe başlamadan önce ki aşama ise yapılanların hedef kitleye uygunluğu ve geliştirilecek yazılımın ne kadar sürdürülebilir olduğunu testlerle ve gözlemlerle incelemelidir. Bu aşamaların ortak paydası olan iş analistlerine çok iş düşmektedir. Müşteriye de yazılımcılara doğru bilgiyi aktarmak be yazılımcı ile müşterinin arasında köprü olmaktadır.

Öneri yazımı okumak için buraya tıklayınız

berkecaliskan tarafından paylaşıldı.

Merhaba ben Mehmet Berke Çalışkan genç bir mühendisim, hayatın getirileri götürüleri ve absürtlüklerine değindiğim, düşüncelerimi ve deneyimlerimi aktardığım bir site yapmak istedim ve işte karşınızda. İyi Okumalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.