Endüstri mühendislerinin sürekli karşılaştığı bir soru vardır. Endüstri mühendisleri ne iş yapar nerelerde çalışır. Çoğunlukla da Endüstri meslek ile karıştırılır bizlerin tasarımcı olduğumuzu düşünürler düşünmekle de haklıdırlar çünkü bir fikirleri çoktur, isimden çıkarım yaparlar. Bende bir endüstri mühendisi olarak Gelin birlikte endüstri mühendisleri ne iş yapar birlikte inceleyelim.
Endüstri Mühendisliği Nedir?
Her endüstri mühendisinin kendine ait bir tanımı olmalı ilk olarak kendi tanımımdan başlıyım
” Endüstri mühendisleri bir sistemin iyi kurgulayarak geliştirerek devamlılığını sağlayarak yönetilmesini sağlayan kişilerdir. “
Bu tanım ile ne mi anlatmak istiyorum sizler için açıklayayım. Üretim hizmet veya kamu kuruluşu fark etmeksizin sistem işleyiş bir yapı içeren tüm işleyişlerde işleyişi kurgulamak kurgulanın mevcut sistemlerde ki yanlışlıkları tespit etmek daha az israf daha az verim kaybı ile daha iyi sonuçları elde etmeye çalışan mühendislerdir.
- ürün ve hizmetlerin en verimli bir şekilde üretim ve dağıtımın
- makine, iş gücü, hammadde, bilgi, enerji, çevre ve para gibi kısıtlı kaynaklardan oluşan sistemlerin tasarımını, işletilmesini ve yönetilmesini, ve bu sistemlerin üretkenliğinin ve rekabet gücünün geliştirilmesini sağlayan mühendislik dalıdır.
Dünyanın en eski 5 mühendislik dalından biri olan Endüstri Mühendisliği, aynı zamanda analitik düşünme yeteneği, matematiksel modelleme ve yaratıcılık becerilerini kullanarak çok sayıda bilimsel çalışmanın yapıldığı bir bilim dalıdır.”
Endüstri Mühendisleri Nerelerde çalışabilir?
Endüstri mühendisleri kamu sektöründe,
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu, KOSGEB, EPDK, BTK, TİB gibi kuruluşlarda çalışabilmektedirler.
Özel Sektörde ise, üretimden bilgi teknolojilerine, telekomünikasyondan enerjiye, eğitimden danışmanlığa, lojistikten bankacılık ve finansa, sağlıktan turizme kadar çok değişik sektörlerde en fazla aranan mühendisler arasındadır.
- Yeni bir ürün veya hizmetin piyasaya sürülebilmesi için gerekli olan satış tahmininin yapılması, fiyatlandırma kararlarının verilmesi ve maliyet analizlerinin yapılması
- Bu ürün veya hizmeti üretecek tesisin yerinin seçilmesi, kapasitesinin belirlenmesi, sistemin kurulması ve verimli bir şekilde çalıştırılması
- Günümüzde bütün firmalar için artık zorunluluk haline gelen toplam kalite yönetimi sisteminin kurulması
- Şirketlerin verimlilik ve modernizasyon çalışmalarının yapılması
- Endüstriyel projelerin ve diğer yatırımların ekonomik açıdan değerlendirilmesi
- Firmalar için hayati derecede önemli olan bilgi akış sistemlerinin bilgisayar destekli bir şekilde tasarımı ve uygulaması
- Doktor, hemşire, laboratuvar, tıbbi cihaz, ameliyathane gibi bir çok alt sistemden oluşan sağlık sistemlerinin tasarımı ve optimizasyonu. Toplumsal sağlık düzenlemelerinin (farma ekonomi, aşılama sistemi, salgın hastalıklarla mücadele gibi) maliyet etkin bir şekilde sağlanması. Kanser tedavisi, organ nakli veya röntgenlerin okunması gibi belirsizlik içeren bir çok zor klinik kararın verilmesini sağlayacak matematiksel modellerin geliştirilmesi.
- Ürün veya hizmet üreten tüm firmaların insan gücü, malzeme, makine, para ve diğer kaynak planlarının hazırlanması ve stok kontrollerinin sağlanması
- Lojistik dağıtım ağlarının tasarımı ve işletilmesi
- İmalat sistemlerinin otomasyonu
- Robot gibi yüksek teknoloji uygulamalarının planlanması ve imalat sistemlerine entegrasyonu
- Günümüzde giderek karmaşık hale gelen üretim ve servis sistemlerin bilgisayar modellerinin geliştirilmesi ve simülasyon çalışmalarının yapılması
- Bankacılık, gıda, ulaştırma, turizm ve medya gibi servis sistemlerinin analizi, tasarımı ve kurulması
Saymış olduğum bunca sektör ve grupları arasında en önemlisi üretimdir. Üretim için aldığımız dersler yönetim becerileri ile birleşerek tam koordinasyonu sağlamaktadır.
Endüstri Mühendisliği Ne Değildir?
- Endüstriyel tasarım ile ilgimiz yoktur.
- Endüstri Meslek Değiliz.
Biri Lise Endüstri mühendisliği yüksek öğrenimdir.
- Her işi yapar Diyenlerin için
Her işten mesleğimiz gereği anlamak zorundayız ama bazı uzman olduğumuz konular var genel bir yönetici olacaksan her şeyden biraz bilmen gerekir.
- CEO mu olacaksın sen?
Endüstri mühendisliği CEO için uygundur ama bu pozisyon illa endüstri mühendisi olmanıza gerek yoktur.
Sonuç
Endüstri mühendisliği analitik düşünmeye yetisine sahip yanı zamanda üretim ve varyantlarından anlayan gelişime açık bulunduğu yeri hep ileriye taşımaya çalışan yönetici ve koordinatörlerdir. Sistemi simülasyonunu yaparak optimize edip alışkanlık haline gelmiş olan yanlışları bularak düzene sokmayı hedefleyen mühendislerdir. Endüstri mühendislerinin gerekli önemi görebilmeleri için tanıtılması öğretilmesi ve neleri yaptıkları hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir.
Öneri yazımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.