Kanban Nedir?

Kanban nedir? Nasıl Uygulanır? Ne Demektir? Akla ilk gelen sorular bunlardır. Size kanbanın nereden başladığından bahsedeyim önce Yapacağım, Yapıyorum, Yaptım denilen 3 olgu üzerine kurulduğunu bilmemiz gerekmektedir. Yapacak çok işiniz var ve kafanızda bir sürü iş var. Bu işleri bir çok yere not alarak tutmaya çalışırız unutmamak için işte bunların hepsine bir disiplin vererek çözme olanağımız var. Zaman yönetimini ve düzenlemeyi nasıl yapacağımızı hadi gelin birlikte inceleyelim.

Kanban Nedir?

Kanban, tam zamanında üretim ortamında malzeme hareketlerinin kontrolü amacıyla kullanılan bir çizelgeleme yaklaşımıdır. Toyota’nın üretim verimliliğini artırmak amacıyla Taiichi Ohno tarafından geliştirilmiştir. Yalın ürün geliştirme, üretim süreçlerinde başarıyla kullanılan yalın metodolojilere dayanmaktadır

Başka bir deyişle;

Kanban, bilgi işi sağlayan hizmetleri tanımlamak, yönetmek ve geliştirmek için popüler bir yalın iş akışı yönetimi yöntemidir. İşi görselleştirmenize, verimliliği en üst düzeye çıkarmanıza ve sürekli iyileştirmenize yardımcı olur.

Kanban Nasıl Yapılır?

Elimize kağıt aldık kalem aldık post it aldık yada bir duvarımız var bu metodu yapabilmek için tüm malzemeler hazır ise başlayabiliriz.

Yapılacak bu kadar iş varken biz bu işleri sadece 3 olgu ile düzenleyebiliriz.

Yapacağım                             Yapıyorum                                    Yaptım

Duvara yada kağıtlara bu üç başlığı attık ve aralarına bir çizgi çektik, şimdi ise aklınızda olan tüm işler için bir iş bir post-it açacaksınız. Yapacağım kısmına yapıştıracaksınız çok kalabalık olabilir sakin olmakta fayda var. Yapılacaklar sırası ile

Post it kağıdı alabilirsiniz veya başka bir kağıt illa zorunluluk yoktur fakat yapışkanlı olması sizin açınızdan kolaylık olacaktır.
Yapacağınız işleri yazmaya başlayacağız.
Yapmaya başladığınız işleri yapacağım bölümünden yapıyorum kısmına geçirmek.
Burada kanban için yapıyorum kısmı en önemli kısımdır. Bir insan en fazla 2 yada 3 farklı işle aynı anda ilgilenebilir benim tavsiyem sadece iki ikiyi geçmemekte fayda var.
Yapıyorum kısmında ki işi bitirdiğinizde yeni yapacağım kısmından yapıyorum kısmına alacağınız işi seçmektir fakat burada biraz mola vermek adına hemen yapıyorum kısmına almamanızda fayda var en güzeli yapmaya kendinizi hazır hissettiğinizde almanız.
Ve görsel mutluluk getiren Yaptım kısmına biten işlerin geçirilmesidir.

İşte tam olarak budur kanban bu kadar basit sizler için biraz daha genişletmek istiyorum her kişi kendi kanban tekniğini hazırlayabilir illa bir kural yoktur ister 10 tane aşama koyabilirsiniz bu tamamen takıp edeceğiniz işe göre değişir. Kanban kartı üzerinde istediğiniz bilgiyi tarihi maddeleri planlayarak tutabilirsiniz. Şimdi ise örnek olması adına kanban tekniğimi 4 çıkarıyorum.

Fikirlerim           Yapacağım                     Yapıyorum                        Yaptım

Ve bu yeni oluşturduğum tekniğe de F3Y demek istiyorum sadece aklıma gelen fikirleri yazacağım, bir bölüm ekledim. Fikrim aklıma yatarsa da yapacağım kısmına alacağım bu fikirlerin hepsine tarih koyacağım ve her bir fikrin yapacağıma geçmeden önce özet anladım dokümanı olacak. Burada ki örnekte de anlayacağınız gibi bir çok farklı şekilde isteğinizi gerçekleştirebilirsiniz genel mantık hep aynıdır aslında. Fikirler kısmını genişletebilirim beğenmediğim fikirleri çöpe atmak yerine tozlu raf diye adlandırdığım bir bölümde biriktirerek yeni fikir arayışlarında bu beğenmediğim fikirlerden esinlenebilirim.

Kanban

Kanban Nerelerde Kullanılır?

İşyerinde kullanılabilir, bölüme göre değişiklik gösterecektir. Üretimde, AR-GE çalışmalarında, yönetimsel işlerin tümünde, planlamada kullanılmaktadır. Kanban günlük hayatta kişisel gelişim iş takibi ve gün içi yapmak istediğiniz maddeleri düzenlemek için bile kullanılabilir. Size zaman ve koordinasyon sağlar. Kanban genel anlamda yapılacaklar listesinin bir düzen içinde erişmeyi sağlayacağınız bir metottur.

Sonuç

Kanban kısaca zaman yönetim tekniğidir. Hedeflerine ulaşmak isteyenler ve zamanını iyi yönetmek isteyenler bu metodu rahatlıkla kullanabilirler. Uzmanlık gerektirmez. Herkesin yapabileceği bu metoda pomodoro tekniğini de eklenirse zaman yönetimi tam anlamıyla yapılmış olacaktır. Size çok kısa pomodoro tekniğinden bahsedeyim başka yerde araştırma yaptırmadan zaman kazandırayım.

Pomodoro Tekniği = 25 dakikalık zaman periyotlarına verilen isimdir. Zamanlayıcı kur yapacağın işe odaklan ve dikkat dağıtıcıları etrafından uzaklaştır. Tekniği adam akıllı yap sonra 5dk mola ver, bu 25 dakikalık sürelerden kaç tane yapacaksın kendin belirle, göreceksin 2 3 saat bir işin başında oturup da ürettiğinden bir adet pomodoro süresini doldurduğunda daha çok iş yapmış ve verimli çalışmış olacaksın, geriye kalan 2 saatin sana kalmış olacak ve zamandan tasarruf etmiş olacaksın.

Kaynak

Öneri yazıma bu linkten ulaşabilirsiniz.

berkecaliskan tarafından paylaşıldı.

Merhaba ben Mehmet Berke Çalışkan genç bir mühendisim, hayatın getirileri götürüleri ve absürtlüklerine değindiğim, düşüncelerimi ve deneyimlerimi aktardığım bir site yapmak istedim ve işte karşınızda. İyi Okumalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.